MAJLIS PELANCARAN GURU PENYAYANG

Program ini bertujuan menonjolkan kasih sayang guru-guru terhadap para pelajar dengan cara menyambut kehadiran pelajar seawal 6.45 pagi. Guru-guru akan beratur di depan pagar sekolah meraikan kedatangan pelajar pada hari itu sambil mengucapkan terima kasih kerana hadir. Guru-guru juga akan membetulkan tali leher ataupun pakaian pelajar jika tidak kemas sebagai tanda ambil berat & sayangnya guru pada anak murid. Setiap pelajar akan bersalam dengan guru.  Begitu juga waktu pulang, guru-guru akan beratur di pagar sebagai tanda menghantar pelajar pulang sambil mengingatkan pelajar agar hadir ke sekolah pada hari esoknya.


Pelajar tercengang-cengang melihat apa yang berlaku pagi ni kerana  biasa yang menyambut mereka ialah guru disiplin dengan rotannya bersama pengawas. Mereka tertanya-tanya apa jadi guru-guru hari ni , sangat baik menyamput mereka datang. Sebenarnya, program ini bertujuan meningkatkan sifat kepedulian guru terhadap muridnya dengan cara mengamalkan nilai kasih sayang, bersikao mesra, mengambil berat, berbudi bahasa, saling menghormati, sentiasa ceria, prihatin dan sabar.
SK Parit Penghulu telah melancarkan Program Guru Penyayang pada 2 April 2012 bertempat di tapak perhimpunan SKPP. Pada majlis tersebut, murid-murid dan guru-guru yang dilahirkan pada bulan Januari, Febuari dan Mac telah diraikan oleh seluruh warga sekolah. Disamping itu, mereka juga diberikan beberapa saguhati sebagai tanda sayang dan kasihnya warga sekolah terhadap murid dan pelajar.
Klik disini untuk lebih banyak gambar.

0 ulasan:

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP